Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda
Hírek

ISKOLAI BEIRATKOZÁS

 

HIRDETMÉNY ÓVODAI BEIRATKOZÁSRÓL

 

NYILT NAPOK AZ ÓVODÁKBAN 2024

 

A hírek menüpontba felkerült a 2024 évi nyári nyitvatartási rend.

 

A hírek menüpontba került fel a Ovifoci és Néptánc tájékoztató!

 

A Hírek és a Szülőknek szól menüben találhatók meg a Tagovodák Körzethatárai!

 

A Szülőknek szól menü pontba feltöltésre került a tankötelezettség megkezdésének halasztására vonatkozó szülői tájékoztató.

 

Elérhetőségek
1211 Budapest, II. Rákóczi Ferenc u. 110. OM: 034753

Rólunk

 

Nevelési szemléletünket nagyban meghatározza a hagyományok tisztelete és a természet szeretete. Hisszük, hogy a hagyományápolás szellemében nevelkedett gyermekek megismerhetik a közös tevékenységek örömét, a múlt értékeit, érzelmileg gazdagabbakká válhatnak. A hagyományápolás elengedhetetlen feltétele a környező világ és megismerése, szeretete. A természet megannyi kincset rejt magában. Nekünk, pedagógusoknak feladatunk, hogy a gyermekek figyelmét, tekintetét a lényeges és szép, a létünket meghatározó dolgok felé irányítsuk. Meggyőződésünk, hogy a hagyományt nem tanítani, hanem „élni” kell. A természet rendje, az évszakok változásai és az ezzel kapcsolatos mindennapi hagyományok a gyermekek számára felfogható, átélhető jeles napok és ünnepek adják a keretét a nevelő munkánknak.

A természet szüntelen körforgásában, az évszakok változásaiban: a tavaszi újulásban, nyári gazdagságban, őszi érettségben, és a téli álomban a napok mellett az esztendő a legkerekebb időbeli egység. Így alakítottuk ki a jeles napok rendszerét. A gyermekek világához közel álló népszokások újra élésével segítjük elő személyiségük sokoldalú kibontakozását, mert az átélt tevékenységek, ünnepek, a közös élmények ereje erősíti a hazaszeretet és a szülőföldhöz való kötödés, az összetartozás érzését. Az évkörbe tartozó ünnepek, jeles napok fordulópontok, melyet sokszínű előkészület, várakozás előz meg, ahol helye van a tervezet és spontán tevékenységeknek. Óvodai életünkben megjelenítjük a népköltészet gazdagságát a mesés, verses foglalkozásokon, a népi játékok sokaságát, az eredeti népdalokat, népzenével való ismerkedést használjuk az ének-zene tanításában, természetismeretünk végig járja az év gazdasági eseményeit és egy-egy jeles napi szokást helyezünk középpontba, mint a Mária-nap, Szüret, Márton-nap, Lucázás, Farsang, Húsvét, Szent György-nap és a Pünkösd. Megismertetjük a gyermekeket a népi kismesterségek egyszerűbb fogásaival, eszközeivel. Ezeket alkalomszerűen gyakorolhatják, és a mindennapokban gyakorolhatják pl. szövés-fonás, rongybabázás, mézeskalács készítés, bőrözés, kékfestőzés .

Fontosnak tartjuk, hogy a folyamatban a szülők is aktívan részt vegyenek, ünnepeinkre meghívjuk őket. Játszóházakat szervezünk, ahol a szülők a gyerekekkel együtt játszhatnak, készülhetnek a közeledő ünnepre.

Kövess minket