Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda
Hírek

ISKOLAI BEIRATKOZÁS

 

HIRDETMÉNY ÓVODAI BEIRATKOZÁSRÓL

 

NYILT NAPOK AZ ÓVODÁKBAN 2024

 

A hírek menüpontba felkerült a 2024 évi nyári nyitvatartási rend.

 

A hírek menüpontba került fel a Ovifoci és Néptánc tájékoztató!

 

A Hírek és a Szülőknek szól menüben találhatók meg a Tagovodák Körzethatárai!

 

A Szülőknek szól menü pontba feltöltésre került a tankötelezettség megkezdésének halasztására vonatkozó szülői tájékoztató.

 

Elérhetőségek
1211 Budapest, II. Rákóczi Ferenc u. 110. OM: 034753

Programok

 

 

A Csodakút Bázisóvoda programkínálata

 

1.Szüret:

A program során a gyerekek megismerik a néphagyományt és párhuzamosan változatos tevékenységeket kínálunk:

 • bábelőadást
 • a néptáncot, népi gyermekjátékot
 • kézműves tevékenységeket

Népviseletbe öltözve a Csodakút Bázisóvoda nevelőközössége ízelítőt ad a szüreti mulatságból.

 

2.Idősek napja:

– Óvodánk évek óta őrzi azt a hagyományt, hogy idősek napja alkalmából köszönti a Szent József Idősek Otthonának lakóit, gyermekműsorral.

 

 1. Szülők klubja:

– Óvodánkban évente két alkalommal kerül megrendezésre a szülők klubja. A jelenlévő szülők interaktívan, érdeklődve, gyakorlati kérdésekkel vesznek részt az előadásokon.

 

 1. Biztonságos közlekedés:

– Heti projekt keretében valósítják meg a csoportos óvodapedagógusok. A projekt lezáró eseménye a „Bringa város”- Iskola téri KRESZ pálya meglátogatása. A csepeli rendőrkapitánysággal szoros együttműködésben készítjük fel az óvodás gyermekeket a gyalogos és a kerékpáros közlekedésre.

 

5.Alapítványi Bál:

– Az alapítványi bálunkat a szülők számára mindig egy jelige, jelmondat, tematika mentén szervezzük. A rendezvény előtt az Alapítvány kuratóriuma meghatározza a bál célját. Ezen alkalommal beszámol az előző bál bevételének felhasználásáról. Jó alkalom a kapcsolatépítésre.

 

 1. A magyar nyelv napja:

– Óvodánkban hagyományként él a magyar nyelv napjának méltó megünneplése, közös versmondással.

 

7.Népdal találkozó:

– A „népdalok szárnyán” névvel ihletett találkozón minden csoport képviselteti magát. A gyermekek által előadható népdalokból válogatott zenei anyag előadása nagy érdeklődésre tart számot minden évben.

 

 1. Karácsonyi kézműves délután:

– Az óvodapedagógusok különböző nehézségű technikákkal várják a gyermekeket a kézműves délutánon, ahol lehetőséget kínálunk a gyermekek számára karácsonyi ajándékok készítésére.

 

 1. Mikulás kupa:

– Gyermekek, felkészítő óvodapedagógusok lelkesen vesznek részt a versenyen, ahol az elmúlt években nagy sikereket értünk el.  A felkészülési idő, a program, a verseny utáni ünneplés mind élményként él az óvodánkat képviselő kis csapatban.

 

10.Mikulás Ünnepségünk:

– Csoportszinten ünnepelt esemény.

 

11.Kemence-ünnep:

– Kemence ünnepünk minden évben az udvarunkon levő búbos kemence születésnapjáról szól. A téli szürkületben számos, gyermekek által készített üvegmécsessel díszített kemence a karácsony varázslatát idézi.

A kemencében sült finom sütemény, forró tea, közös adventi énekek, gyertyák fénye, jóérzéssel tölti el a „csodakutas” gyermekeket, felnőtteket.

 

12.Gyerek Karácsonyunk:

– Óvodánk mind a hat csoportjára jellemző az élő faállítás, csoportos ünneplés. A gyermek karácsonyt közös énekléssel, verseléssel, meghitt hangulati elemekkel, az új játékok közös kibontásával ünnepeljük.

 

 1. Farsang:

– A farsang hetét minden csoport hagyományaihoz, szokásaihoz hűen alakítja. Kínálatukból kihagyhatatlan a „cserenap”, pizsamanap, mozi délután, fánksütés, farsangi játékok, jelmezbemutató.

Az óvó nénik mesejátéka is színesíti a farsangi vigasságot.

 

 1. A Magyar Parasport Napja az óvodánkban:

– A program nagymértékben szolgálta ki a gyermekek körében az egymás elfogadásának hangsúlyozását és a fogyatékkal élők természetes elfogadására való nevelést.

Interaktív és szituációs játékokon keresztül, egyéni és kicsoportos beszélgető körben, különböző játékokon keresztül valósítjuk meg a hétre tervezett mozgásos játékokat, mesefűzést.

 

15.Kiszebáb égetés:

– A kiszeégetés hagyományát bővítettük egy új szabolcsi szokással: „vízbe mártott zöld ággal spricceltük a gyermekeket, hogy ne csak egészségesek, hanem szépek is legyenek”. A felvonulás során a szomszédos bölcsőde kis lakóit is megörvendeztettük a gyermekek által készített zajkeltő eszközök és énekhangunk zajával.

 

 

 1. Március 15.-t közös emlékezéssel ünnepeljük, majd a csoportok a gyermekek által készített kokárdával, zászlóval ellátogatnak a közeli Petőfi Sándor szoborhoz.

 

17.A víz világnapja:

– A programot játékos formában az udvaron tartjuk. A „Zöld óvoda”, a kis Duna part, a tudatos természetvédelem jegyében állítjuk össze az udvari játékokat. Különös figyelmet fordítunk a gyermekcsoportok különböző korosztályára, a differenciálásra, valamint az ismeretközlésre, átadásra.

 

 1. A Költészet napja:

– A „Versmondó találkozót” két részben a gyermeki korosztályt figyelembe véve, differenciált módon, mentálhigiénés szemléletben tartjuk. A versmondó találkozón részt vehet minden verset szerető gyermek. A költemény kiválasztásában mind a családok, mind a pedagógusok örömmel vesznek részt.

 

19.Természetvédelmi találkozó:

– A játékos vetélkedő megszervezésének célja, hogy gyermekeink megismerjék a kis Duna állat és növényvilágát, tapasztalatot szerezzenek a környezetvédelemről, közvetlen környezetükről.

 

20.Húsvéti tojáskereső verseny:

-A tojáskereső versenyt differenciáltan szervezzük a gyermekek számára. A kis csoportosoknak saját udvarrészükön, a nagyobbak az egész udvar területén gyűjthetik, lelhetik fel az elrejtett tojásokat.

 

 1. Gyermeknap a Csodakút Óvodában:

– A nevelőközösség valamennyi tagja feladatot vállal a gazdag, színes programkínálat összeállításában. Ha nincs tiltó rendelkezés a program a szülők számára nyitott. A játékok tervezésénél szempont olyanok választása is, melyet a családoknak együtt kell megoldania.

 

 1. Pünkösdi örökség:

– A rendezvényen a néptánc-oktatásban résztvevő „csodakutas” gyermekek vesznek részt, annak az óvodapedagógusnak a vezetésével, aki oktatja a néptáncot nálunk. Kerületi szinten adnak számot gyermekeink csengő hanggal kísért tánclépéstudásukról, népi gyermekjáték területén szerzett ismereteikről.

 

 1. Nemzeti összetartozás napja:

Legfontosabb üzenete számunkra ennek a napnak, hogy nemcsak őrzői legyünk a magyarságunknak, hagyományainknak, hanem éltetői is. Minden évben körültekintően választjuk ki azt a mesét, táncot, kemencében sütött, az egyik magyar tájegységre jellemző süteményt, mely a leghitelesebben mutatja meg számunkra az összetartozás érzését.

 

24.Bozsik-tornán való részvétel:

– Óvodánk részt vesz a Bozsik programban, illetve a Bozsik-tornán. Óvodánkat minden évben 10 gyermek képviseli. A programhoz való csatlakozás eredményeként elmondható, hogy a mozgáseszközök területén széles választékkal rendelkezünk kültéren és bel téren egyaránt.

 

 1. Ballagások nagycsoportosaink számára:

– Tanköteles gyermekeink számára igazi felejthetetlen élmény, útravaló nyújtása a cél. A program csoportonként szervezett, de a testvércsoportok, illetve az itt maradó gyermekeket befogadó csoport képviselői egyaránt részesei az ünnepnek. Az ünneplés elmaradhatatlan része a kemencében sült édességek, a feldíszített kert.

 

 

Kövess minket